donderdag 23 juni 2011

Miempje maakt het huis schoon (deel 2)


Zo, de eerste opzet is rond.

Ik ben begonnen door een werklijst te maken op basis van de 30-dagen-lijst van die site, maar kwam er al snel achter dat zo'n 30-dagen cyclus voor ons niet zou werken. Op maandag hebben de dames paardrijles, dan zou ik pas na het avondeten aan een dagtaakje kunnen beginnen. DH is woensdags thuis, ik heb donderdags thuiswerkdag, dus dan zouden we makkelijker tussendoor taakjes moeten kunnen oppakken. De was zal ik toch wel in het weekend blijven draaien omdat ik dan voldoende verzameld heb om een aantal volle (gesorteerde) machines te kunnen draaien. Anders gezegd, een systeem van een 4wekelijkse cyclus met vaste klussen op vaste dagen werkt voor ons beter.
 • Dus heb ik een lijst gemaakt van voorkomende klussen;
 • deze viel al snel logisch uiteen in een indeling naar kamers;
 • vervolgens kregen sommige kamers/ruimten hogere prioriteit boven andere... sommige kamers/klussen moeten ten minste 1x per week gedaan worden terwijl voor andere kamers/klussen 1x per 2 weken of zelfs 1x per 4 weken voldoende is;
 • daarna heb ik de kamers/klussen over dagen van de week verdeeld (sommige komen elke week terug, andere om de week);
 • het enige dat nog overbleef was dat je een aantal keer beperkt een kamer oppervlakkig schoonmaakt en een keer doe je het grondig... dussss heb ik voor elke kamer/klus 1x per vier weken (in principe) toegewezen voor een grondigere schoonmaak, gezorgd dat dit deze klussen ook weer een beetje over de vier weken verspreid zijn (en niet in 1 week alle kamers grondig gedaan moeten worden);
 • op zaterdag stond was draaien, maar omdat het sorteren en vullen van de machine niet veel tijd kost is dit altijd gecombineerd met een ander klusje;
 • voor zondags heb ik het opvouwen en opruimen van de was genoteerd, daarmee ben ik sowieso al meer dan 20 minuten kwijt...
 • en tot slot heb ik de paardrijd-maandag leeg gelaten, die kan in noodgevallen gebruikt voor als een andere dag eens iets is blijven liggen. Of gewoon om een keer per week geen taakje te doen, je hoeft het per slot van rekening ook niet te overdrijven he... Per slot van rekening:
Daarmee zijn dus voor 4weekse cycli dagtaken van ca. 20 minuten toegewezen. Zo kun je per dag kunt kijken wat je doet, en dat kun je afstrepen als je klaar bent. Bijvoorbeeld: vandaag is het donderdag, dan is volgens het schema de keuken en woonkamer aan de beurt: dus dan doe ik of een oppervlakkige of een grondige taak, en streep die weg; de volgende drie donderdagen moeten dan de andere vakjes afgestreept. En na vier weken hang ik een nieuwe print op. 

Klinkt supergeorganiseerd, zo op papier, dat moet werken toch??? Het vereist wel toewijding, ELKE dag zal een huishoudelijk taakje getackeld moeten worden. Maar als we dit een maand of wat aanhouden zouden we dus in principe een schoon huis moeten hebben…En DAT zou toch wel HEEL fijn zijn!

2 opmerkingen:

 1. Succes, hé! Als jij dit nu gaat proberen en het werkt!! Dan is voor mij misschien ook wel een goede optie! Ik vond wel grappig dat je ook al aan de schoonmaak was deze week! Ben ook al flink in huis aan het poetsen geweest, was er de laatste weken veel te weinig van gekomen. Ik was alleen maar aan het patronen tekenen! Dit vond ik echt erg lastig!
  Groet, Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hennie,

  nou, ik verwacht dat zo'n schema een paar weken moet draaien voordat je echt effect ziet, omdat je steeds kleine stapjes zet. Op het moment voelt het nl. een beetje als hinkstapspringen: twee stapjes vooruit, eentje terug... maar ik ga proberen vol te houden en over een poosje zal ik hier melden of de test geslaagd of mislukt is!:-)
  groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen