donderdag 6 november 2014

Miempje maakt een heerlijk herfstig soepje

Soms lees je een recept waarvan je denkt: dit klinkt veelbelovend...

Zo las ik laatst het boek De vegarevolutie, en zag daarin een recept voor een pompoensoep.
Ek jaar wil ik minstens 1x een pompoensoep maken. Net zoals ik elke winter 1x erwtensoep, en elk voorjaar 1x een wortel-preisoepje voorbij laat komen. Meestal maak ik het niet spannender dan dat ik een uitje en wat knoflook fruit, waarbij ik een pompoen - in stukken uiteraard - bak. Water erbij, koken, pureren, klaar. Beetje chili-olie en wat gistvlokken of geraspte kaas er over, en meer moet dat niet zijn.
Maar wat ik in dit recept interessant vond was dat ze de pompoen combineerden met rode linzen, en dat klonk wel ok.
Toen ik kort daarna in Veg! las over hoe in de oven grillen de smaak van pompoen nog verbetert dacht ik... daar moet ik dan toch iets mee kunnen? :-)

Toevallig had ik nog een pompoen liggen, die lag nog decoratief te wezen op het herfst tafeltje... dat moest het nu zonder stellen.
Dus ging ik aan de slag met een combinatie van die recepten.

Ik hakte de pompoen in vier stukken, haalde de pitten en draden eruit, en daarna sneed ik de stukken in reepjes van ongeveer een centimeter dik.
Die legde ik als zonnebadertjes op een zonnig strand, zij aan zij, op een van bakpapier voorziene bakplaat.
Vijf flinke knoflooktenen plette ik onder het grote hakmes en legde ze (vel en al) tussen de pompoen.
Met wat versgemalen peper, zeezout en wat olijfolie er overheen ging de bakplaat drie kwartier op 200 graden de oven in. Na een half uurtje draaide ik alle reepjes om, zodat ook de andere kant kon aankleuren.

In de tussentijd snipperde ik een flinke ui heel fijn.
In de grote soeppan verhitte ik wat kokosolie en bakte daarin 2 theelepels gemalen komijnzaad, 2 theelepels garam masala en 1 theelepel kurkuma een minuutje. Daarna voegde de ui toe en bakte die nog een minuutje mee.
Toen spoelde ik 150 gram rode linzen in een zeef onder de kraan. Die gingen ook in de pan, samen met een klein blikje tomatenpuree en de gegrilde pompoen, die intussen klaar was.
De knoflooktenen peuterde ik uit hun velletjes en kieperde ze bij de andere ingrediënten. Met een liter water en 1 vega bouillonblokje kookte ik alles 20 minuten.
Tot slot pureerde ik de soep met de staafmixer, en voegde een (uitgelekt) blikje kikkererwten toe, dat nog vijf minuten op een laag pitje mee pruttelde.

Oh. My. God.
De moeder van alle herfstsoepen...!
In een woord, umami :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten