donderdag 20 oktober 2011

Miempje maakt vegetarische paella

DH was jarig!!!
Om het te vieren stond vegetarische paella op het menu.
Ik had nog nooit paella gemaakt, zelfs in het hele verre grijze verleden toen ik nog niet vegetarisch at heb ik me daar nooit aan gewaagd.

Afgelopen zomer at DH voor het eerst in zijn leven paella, in een restaurantje aan de Passeig Maritim in Estartit. Traditioneel is dit natuurlijk een gerecht met vis en konijn of kip, maar de vegetarische paella die hij voorgeschoteld kreeg smaakte ondanks (of dankzij?) het ontbreken daarvan erg lekker. Subtiele smaak, lekkere verse groenten maar dan zonder het gevoel (wat we soms, in restaurants die dan voor die lastige vega's iets anders/extra's moeten produceren, hebben...) dat simpelweg alle groenten die in de keuken lagen als 'vegetarische dis' bij elkaar waren gemikt. De volgende avond zaten we er allebei aan de paella...
Eenmaal weer thuis zagen we op de BBC de Catalonië-aflevering uit een serie met Britse chefkok Rick Stein waarin hij Spanje bezocht. Tijdens deze aflevering maakte hij ook pajella, zoals hij consequent zei. Het zag er eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld uit. En dat was toen DH zei: "weet je wat ik graag op mijn verjaardag wil eten...?"

Rick Stein begon met het bakken van stukken vis. Die haalde hij vervolgens weer uit de pan, om vlak voor het eind weer toe te voegen, zodat deze niet mee kookt in de paella. Dit hebben wij vervangen door vega kip en garnalen van de Vegaslager (merk Soyes). Grappig voor een authentieke "look and feel", maar voor de smaak hoefde het uiteindelijk wat ons betreft niet echt... Daarna volgde het smoren van fijngehakte sjalot en knoflook in (veel!!) olijfolie, samen met zout en Spaanse piment. Bij ontbreken daarvan hebben wij een Spaanse kruidenmix gebruikt. Vervolgens ging er een blikje tomatenblokjes bij, bouillon, en natuurlijk rijst. Bij de Sligro vonden we speciale rijst
die er bij ging, net als een paar stukken gegrilde stukken paprika uit een pot en een handvol verse mangetout. Na een poosje koken op een klein vuurtje begonnen er gaatjes in de rijst te vallen, teken dat het bijna klaar was. Nog snel de een blikje boterboontjes erdoor geroerd, 'kip en garnalen' er op gelegd en daarna met een lekkere gekoelde Spaanse tempranillo wijn geserveerd.
Helaas hebben we nergens saffraan of saffraanpoeder kunnen vinden, die had er eigenlijk natuurlijk ook in gemoeten... Hij was erg lekker, maar bij lange na niet geel genoeg natuurlijk. Volgende keer, misschien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten