dinsdag 2 augustus 2011

Miempje maakt een recept voor Super Simpele Sokken

Zoals ik al zei, alle onderdelen om een simpele sok te breien vond ik op het internet. Ik heb technieken gekozen om een sok te kunnen breien zoals ik hem wil hebben, zonder dat ik daar al te veel bij hoef na te denken of bij moet tellen.

Ik begin bij de teen, want dat vind ik leuk. Dan zie je de sok onder je naalden groeien, precies zoals een kind het zou tekenen. Bijkomend voordeel is dat wanneer je weinig wol hebt je in elk geval de voet helemaal afkrijgt. En, helemaal mooi: je kunt je sok tijdens het breien passen!
Als ik brei gebruik ik trouwens het liefst een rondbreinaald, want dan hoef ik niet de hele tijd achter vallende naalden aan te duiken (zoals tijdens de vakantie, werkend met korte houten breinaaldjes, weer bleek...).

Die teen brei ik als kapje, met verkorte rijen. Voor wie nog nooit van verkorte rijen heeft gehoord: als je tot tien kunt tellen, en zowel rechts als averechts kunt breien, is dit een peulenschil.

Dan volgt een flink stuk rondbreien voor de voet. Vervolgens weer zo'n kapje maar dan voor de hiel. Nog eens een stuk vrolijk in de rondte. En dan een boordje, elastisch afhechten, klaar...

Ging ik te snel? 
Ok, iets langzamer dan nu, met wat foto-voorbeelden... Zorg dat je sokkennaaldjes of een rondbreinaald hebt, sokkenwol, een draadje katoen en een haaknaaldje, dan gaan we beginnen.

Steken opzetten voor de teen. 
Een mooi overzicht voor het aantal steken die je voor jouw maat nodig hebt kun je vinden bij Wolhalla
Ik heb gemerkt dat dit voor mij iets aan de ruime kant is, en 60 steken in de rondte voor mij fijn zit. In onderstaand 'receptje' gebruik ik dus 60 steken.

Voor het opzetten van de steken pak ik een draadje katoen en een haaknaald, en haak een ketting. Deze moet iets langer zijn dan het aantal steken dat je nodig hebt voor een halve voet, ik haak dus 40 steken. De lus trek ik wat langer (zodat de ketting niet uitrafelt) en laat deze hangen.
Als je naar die gehaakte ketting kijkt zie je dat de voorkant er uit ziet als V-tjes boven elkaar. Op de achterkant van de ketting zie je platliggende steekjes naast elkaar.
Pak op die ketting die steken, in mijn geval zijn dat er dus 30 (halve voet) op een breinaald op, (zoals op de foto).
Vervolgens pak je je sokkenwol en daarmee brei je de opgepakte katoenen steekjes.
Draai het werk en brei in averechte steken terug.

Nu beginnen we met de verkorte rijen.
Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar dat valt best mee...
(*)
Brei alle steken tot je nog maar 1 steek op je linkernaald hebt staan. Haal de draad naar de voorkant van je werk, alsof je de laatste steek averecht wilt breien. Zet de laatste steek zonder deze te breien naar je rechternaald. Draai het werk om. Zet de (nu eerste) steek weer zonder deze te breien naar je rechternaald. Haal de draad, die nu achter je werk hangt, om deze ongebreide steek heen naar voren en brei averecht verder.
De ongebreide steek is nu 'ingepakt' in een draadje.

De averechte rij brei je ook tot je nog maar 1 steek op de linkernaald hebt staan. Draad naar achteren, steek overzetten naar rechternaald, werk draaien, steek overzetten naar rechternaald. Terwijl je de draad om de ongebreide steek heen naar achteren slaat (en de steek zo inpakt), brei je nu tot je nog twee steken op je linkernaald hebt: de ongebreide en zijn buurman. Wederom: draad naar voren, steek naar rechts, werk draaien, haal de draad naar voren, steek naar rechts, averecht breien tot twee steken op de linkernaald over zijn.

Zo brei je aan weerszijden telkens elke rij één steekje minder.
Ga zo door tot je aan de zijkanten tien steken 'ingepakt' hebt.

Bij mij staan er dan nog tien gebreide steken in het midden, is je sok wijder en ga je uit van meer dan 60 steken dan heb je nu ook meer steken in het midden staan.
Je werk ziet er, als het goed is, nu zo uit (als op de foto).
Nu gaan we het kapje maken door de ingepakte steken er weer bij op te pakken en samen te breien.
Brei tot je de eerste ingepakte steek tegenkomt. Neem deze steek, EN de er omheen geslagen lus, op en brei deze samen. De volgende steek op de linkernaald wordt weer ingepakt zoals hierboven, en deze steek heeft nu dus TWEE omslagen. De averechte rij idem: brei tot de eerste ingepakte steek, neem deze EN de er omheen geslagen lus, brei deze samen, en pak de volgende steek (voor de tweede keer) in.De volgende rij brei je tot je bij die twee keer ingepakte steek komt. Neem deze en beide omslagen op en brei deze samen. Volgende steek inpakken.
En zo voort, tot je alle steken weer recht en averecht gebreid hebt...
Je teenkapje is nu klaar.
(*)
Nu gaan we het katoenen hulpdraadje weghalen en de andere 30 steken op de naald zetten.
Draai je werk om zodat je gehaakte draadje voor ligt, en pak de wollen steekjes van de eerste gebreide rij op een naald. Nu kun je de gehaakte ketting gewoon uithalen door aan de draad de trekken... En je steken staan op de naald! 
De voet
Wanneer je de 60 steken evenredig op de sokkennaalden of je rondbreinaald hebt verdeeld kun je een tijdje rechtdoor in de rondte breien. Wanneer je bij de hiel bent aangekomen ga je weer een kapje breien. Je weet wanneer je bij de hiel bent aangekomen als je de sok past, en het stukje van je hiel-zool ongeveer even lang is als hoog. Tikkie lastig uit te leggen. Zie foto, het is een kwestie van inschatten en uitproberen...
De hiel
Brei tot je bent aangekomen bij de 30 steken van de onderkant van de sok.
Zorg dat deze op één naald staan. En brei nu het hele stuk over de verkorte rijen (tussen de (*) tekentjes) opnieuw. Als het kapje klaar is brei je weer vrolijk in de rondte verder.

Hoe lang je de sok op je been wilt laten worden mag je helemaal zelf weten. Ik maak mijn sokken altijd even lang als hoog. Daarvoor vouw ik hem dubbel om te zien hoever ik ben, zorg dat ik op het eind nog genoeg ruimte overhoud voor een boordje (zie foto, klaar voor het boordje) en brei die 1 steek recht - 1 steek averecht.
Tot slot: elastisch afhechten
Bij normaal afhechten kan een boordje nogal strak worden en dat wil je niet bij een sok (tenzij je het fijn vindt natuurlijk). Daarom hecht ik elastisch af. Dat doe je alsvolgt:
Brei 1 steek;
(**)zet deze terug naar je linkernaald; steek de rechternaald achterlangs door twee steken (de gebreide en zijn buurman) en brei deze samen.(**)
Herhaal het stuk tussen de (**) tot je rond bent.

Maak nog een sok op dezelfde manier, hecht de draadjes af, en je Snelle Simpele Sokken zijn klaar!
...ok, het is nog een behoorlijk lang verhaal geworden. Maar, echt, het is een stuk lastiger om het zwart op wit uit te leggen dan het is om het te doen... Veel plezier ermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten