dinsdag 19 april 2011

Miempje maakt verse lasagnebladen

Het is alweer een poosje geleden dat ik blogde, het was nogal druk hier. Wel heb ik in de tussentijd nog aan 'mijn' pasta-recept kunnen knutselen, d.w.z. ik heb het bestaande recept van 1-ei-op-100-gram-meel  uitgewerkt in een voor mij werkende,  kneedbare, en zo min mogelijk arbeidsintensieve versie. En dat werkt zowel met gewone volkorenbloem van de supermarkt als met de '00' italiaanse meelvariant, en die is wel héél lekker...

Ik heb nog eens goed gekeken hoe de handmatige versie van pastadeeg kneden in zijn werk gaat: in een soort vulkaantje van meel klutsen ze ei en draaien daar beetje bij beetje dat meel van binnenuit doorheen. Voor de gemotoriseere versie daarvan weeg ik, voor het gemak gelijk in de grote kom van de Magimix, ei af. Jup, in '1 ei' heb ik geen vertrouwen, dus ben ik voor de '60 gram' variant gegaan... en die werkt. Dus, ik sla eitjes open in die kom tot ik in de buurt zit van 240 gram. Die kluts ik, en gooi er (terwijl de deeghaak van de Magimix lustig aan het klutsen en kneden is) in kleine beetjes 400 gram meel bij. Vervolgens kneed ik het eindproduct handmatig even door tot een bal, die ik vervolgens in een plastic zakje 30 minuutjes laat rusten.
De volgende stap is om hulp in te schakelen van goedkope jonge arbeidskracht:
Deze draait vervolgens de pasta door de pastamachine. Telkens een beetje dunner, af en toe (drie)dubbel vouwend om mooie vierkante lapjes te houden. Die leg je vervolgens weer even te drogen. Daar heb je mooie bling-bling keukengoodies voor, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon even op een drooghekje op schone theedoeken leggen....
Als de deeglapjes enigszins gedroogd zijn (volgens het boekje moet het deeg scheuren in plaats van elastisch rekken als je er aan trekt) kun je het verder verwerken. Daarvoor heb je dan een opzetstukje nodig voor je pastamachine die het lapje in tagliatelle- of spaghetti-maat kan snijden, en weer zo'n fijne goedkope jeugdige arbeidskracht:
Ruim water aan de kook brengen (1 liter op 100 gram pasta), 4 à 5 minuten koken, en je zit te smikkelen. Kinderspel...

Als je lasagne wilt maken kun je ervoor kiezen de lapjes direct te verwerken. Als je je lasagne, in een redelijk vochtige saus, 45 minuten in de oven bakt dan gaat dat wel goed. Als je de bladen even wilt bewaren (of korter in de oven wilt hebben, of minder natte saus wilt gebruiken) om een paar dagen later te gebruiken dan die je ze te blancheren: 5 seconden in heet water, even afkoelen in koud water, een uurtje drogen. Dan met een meel erop gesprenkeld in een koelkastdoosje, klaar voor gebruik.

...Binnenkort weer meer over naaien en Ensaid!