vrijdag 28 januari 2011

Miempje maakt lijstjes

Lijstjes.
Onmisbaar.
Ik functioneer bij de gratie van lijstjes.
 Het jongleren van een drukke 32-uurs baan, het huishouden, het gezin, de opleiding en vrije tijd (in uiteraard willekeurige volgorde), het IS te doen, MITS georganiseerd. Soms loop ik wel eens wat over... en lééf dan op lijstjes, om alles langs elkaar te kunnen leggen.

Zo heb je de ToDo-lijstjes, NietVergeten-lijstjes, WeekMenu-lijstjes en, daaraan gekoppeld, Boodschappenlijstjes.
In drukke periodes, zoals afgelopen week, kan het dan zomaar voorkomen dat de verjaardagen van twee dierbaren zomaar per ongeluk onopgemerkt aan me voorbij gaan... ik was ze vergeten in de lijstjes te integreren (en schaam me diep!). Een NietVergetenOpDeLijstTeZettenLijstje had wellicht gescheeld.

Naast bovenstaande lijstjes heb ik er nog een, die momenteel weer actueel is, nl. het "Verzamelde Wensen en Eisen ten behoeve van het Vergelijkend Warenonderzoek voorafgaand aan een Grote Aankoop"-lijstje.
Ik heb mijzelf er nl. van overtuigd dat, gezien de hoeveelheid naaiwerk die op me afkomt, en de kwaliteit die ik daarbij wil kunnen leveren, ik onmogelijk nog lang zonder een lockmachine zal kunnen.
Al lezend op de forums (fori? fora?) van Ensaid en Sancho word ik in deze stellige overtuiging bevestigd.
En aangezien er binnenkort een bonusje mijn kant uit komt (winstdeling op het werk, jawel!) ben ik nu dus bezig aan zo'n lijst... want de keuze is groot, de mogelijkheden divers, en de prijsverschillen dito.

Wat de mogelijkheden betreft, vond ik al gauw een nuttig lijstje (ha! kant-en-klaar, dat scheelt weer) dat ik als basis gebruikte. Ik wil een mooie lockafwerking kunnen gebruiken, idem een rolzoom kunnen maken, en liefst snel kunnen schakelen tussen de twee. Het inrijgen schijnt nogal lastig te (kunnen) zijn, ook een goed punt. Dan heb je nog het gemak waarbij je diverse instellingen kunt aanpassen (draadspanning, mes wegklappen, differentieel transport).
 Na nog even getwijfeld te hebben over de noodzaak van een coversteek (= een mooie professionele afwerkingsrand voor tricot, zie de onderkant van je t-shirtje: van boven twee evenwijdige stiksteken, van onderen dicht gelockt) werd deze optie toch weggestreept i.v.m. de veel hogere prijs van lockers die dit kunnen bieden. Fijn om te hebben hoor zo'n steek, daar niet van, maar een bedrag van vier cijfers voor een machine die zonder die optie 'slechts' drie cijfers kost is wat veel. Voor mij, voor nu. Daarbij adviseren gebruikers op bovengenoemde forums voor deze steek een aparte machine aan te schaffen omdat het ombouwen van locker naar cover lastig schijnt te zijn... van de baan dus. De tweelingnaald die ik voor kerst kreeg, en een fractie kost van zo'n machine, geeft ook een mooi effect (zie vorig blogpostje).

Tot slot met deze zaken in het achterhoofd flink wat gebruikerservaringen gelezen...
en toen kwam ik uit op drie genomineerden.
In prijs aflopend:
1. Babylock Eclipse. Kan alles, veel tevreden gebruikers, met inrijgsysteem speciaal voor Dummies.
2. Bernina 800DL. Oerdegelijk en sterk, kan ook alles, ook veel tevreden gebruikers.
3. Lewenstein 700DE. Bijna de helft goedkoper dan de andere twee opties, daarom ook natuurlijk een andere klasse apparaat. Meer no-nonsense, minder gemak kwa instellen. Toch ook veel tevreden gebruikers. En mijn normale naaimachine, ook een Lewenstein (the Youngest 21e), gaat al ruim 10 jaar prima...

Dus nu maar wachten op de bonus, een mooie aanbieding, en de wijsheid een keuze te kunnen maken tussen een topmodel of een goede middenklasser...

donderdag 27 januari 2011

Miempje maakt een proeflapje

Jaja, het ziet er misschien niet super uit maar het is toch maar mooi het allereerste lapje waarop ik met de tweelingnaald heb genaaid! Ik zag er een beetje tegenop nadat ik op het internet (op zoek naar uitleg hoe ik het ding moest gebruiken) vooral allemaal verhalen las over brekende draden en dito naalden! Dus voorzichtig eerst, beetje met de draadspanning gespeeld, en uiteindelijk zag het er best ok uit.
Blij met dat succesje heb ik nog geprobeerd een roezeltje te maken... het tricot stofje wat uitgetrokken, langs de rand gezigzagd met een smalle steekafstand... maar helaas, voor een mooi roezelrandje heb je dan blijkbaar toch wel een lockmachine nodig...

zaterdag 15 januari 2011

Miempje maakt Ensaid opdrachten (en slaat door)

Ik snap wel een beetje waarom men het over doorslaan heeft in de zin van 'overdrijven' en 'doordraven'. Ik heb stof doorgeslagen om een patroon op stof over te brengen en dat lijkt misschien inderdaad een beetje overdreven dat extra werk (overigens,  zie voor meer betekenissen van het woord hier).
Maar ik moet zeggen: het werkt wel goed hoor.
Afgelopen les was ik begonnen aan het tweede halsje (onderdeel van de lesstof: verschillende halsjes, met beleg e.d.) waarbij een vierkant belegje als randje aan de goede kant van de stof komt. En ergens bij het knippen van dat belegje was ik toch mooi de mist in gegaan, want het sloot niet meer aan zoals de bedoeling was. Dus heeft Ina me ingewijd in de edele kunst van het doorslaan.
Feitelijk is dat niet anders is dan met een rijgdraad de rand van het patroon volgen op de dubbele stof, daarbij lussen laten (draad niet aantrekken dus), zodat wanneer je de lagen stof uit elkaar haalt en de lusjes dan doorknipt er draadjes in de twee lagen stof zitten die aangeven waar het patroon loopt...
En het knippen van het patroon (+naad) wordt daarmee een stuk simpeler. Beetje onduidelijk omschreven zo, maar zie de foto's:
Daarna paste het belegje mooi op het halsje, zoals de bedoeling was. De andere kant van het belegje moet nog vastgestikt worden maar dat bewaar ik even voor de volgende les...
De vorige les heb ik halsje 1 afgemaakt: het v-halsje met beleg aan de binnenkant. Het is best netjes geworden...
En dan heb ik thuis nog het derde borduurwerkje afgemaakt. Een patroontje in platsteek. Mijn minst favoriete opdracht, met afstand, tot nu toe... Was blij toen ie af was.
Dus voor deze week heb ik mijn huiswerk voor de volgende les al in the bag. Nog wat patroontjes tekenen misschien.
En intussen ligt materiaal voor een volgend projectje ook alweer klaar:

...zoals eerder gezegd, winter is mijn tijd niet, maar als het weer in de war is en het lichter en minder koud wordt word ik gelijk weer actiever...