maandag 29 november 2010

Miempje maakt nu even niets (...maar dat komt wel weer!)

De dagen rijgen zich aaneen, koud en grijs en wit. Voor wie mij niet kent: het is niet bepaald mijn seizoen, dit, wat nu vervroegd begonnen lijkt...
En mijn productiviteit zakt in.
Ik maak wel wat, maar alles gaat op een wat lager pitje.
En in de tussentijd, om de (in de familie) legendarische woorden van mijn schoonvader aan te halen
"ik doe niet niets, ik denk".

Terwijl er minder uit mijn handen komt ben ik in gedachten alweer een lijst aan het aanleggen met toekomstige projectjes. Vooral ben ik héél veel inspiratie aan het opdoen: ik heb de afgelopen week weer een hoop nieuwe, leuke, blogjes ontdekt! En via die blogjes kwam ik op sites van webwinkeltjes terecht  met leuke, mooie en vooral ab-so-luut NIET oubollige, stofjes terecht zoals deze:
Op de betreffende blogjes staan vaak heel makkelijk lijkende, en duidelijk uitgelegde, patroontjes voor die stofjes... dus die ben ik aan het verzamelen.
Zoals een leuk stolpplooirokje, of een Zsa-Zsa plooirokje.
Voor als het weer lente wordt.
En ik weer dingetjes ga maken...

donderdag 25 november 2010

Miempje maakt een surprise...

In huize Miemp worden er dit jaar voor het eerst surprises gemaakt, jawel, lootjes getrokken en al... op uitdrukkelijk verzoek van Jongste en Oudste...

woensdag 24 november 2010

Miempje maakt een rits in een lapje

Bij de Modinette les was het inzetten van een ritssluiting aan de beurt. Deze (onderstaande) eerste was "gewoon", met twee zichtbare naadjes. Ik ben ook nog begonnen aan de tweede (1 kant onzichtbaar inzetten) maar de tijd was alweer om voordat ik het wist... Tja, ik wil het zo mooi mogelijk in elkaar zetten dus voordat het lapje er zo uit ziet als op de foto ben ik heel wat knippen, strijken, spelden, rijgen, strijken, stikken, en nog eens strijken verder. Dus rits 2 komt dan volgende week wel weer, evenals rits 3, de blinde rits. Hierbij is het de bedoeling dat deze helemaal onzichtbaar in de naad wegvalt.

De patroontekeningen die ik tot nu toe had ingeleverd waren allemaal ok. Volgende week gaat Ina mij helpen met het opmeten van mijn maten, zodat ik kan beginnen met de tekening voor (inleidend tromgeroffel....) Het Rokje. Oftewel één van de examen-kledingstukken...! Ik heb er zin in, ben benieuwd hoe het zal worden, om na alle tekenwerk nu inderdaad eens een kledingstuk in elkaar te gaan zetten!

maandag 22 november 2010

Miempje maakt tapisserie

Met het natekenen van de Ensaid Modinette patronen zit ik nu ongeveer halverwege het boek. Het begint me wel een beetje te kriebelen om een paar van die (grond)patronen eens in het echt te proberen, om te kijken of dat dan ook echt klopt. Op papier lijkt het namelijk allemaal behoorlijk goed in elkaar te steken: teken die-en-die-lengte die kant uit, haaks daarop een 1/4e huppeldepup-breedte, op die-en-die-afstand dan weer die coupenaad etc. en verdomd verhip, ineens staat er een behoorlijk goed ogend rokpatroon op papier. Of bovenstuk. Of blouse. Die, mits de juiste maat-lengtes en -breedtes toegepast, mooi zouden moeten gaan passen. Inmiddels ben ik aan de mouwen en de broeken toegekomen, die zijn wat complexer. Wat minder voor de hand liggender, in elk geval, wat de te tekenen lengtes betreft. Ben benieuwd of ik dat ga onthouden, dat (bijvoorbeeld) zo'n mouw aan de bovenkant even wijd dient te zijn als 1/8e bovenwijdte? Want de grondpatronen dien je tegen examentijd wel uit je hoofd te kunnen tekenen... Affijn, tijd zal het leren. En zoals gezegd ben ik benieuwd hoe het zal zijn om die patronen op stof over te brengen, en in elkaar te zetten. Binnenkort mag ik aan de slag met (als ik het goed heb net als bij het tekenen op 1/4e schaal) in elkaar naaien van vlieseline patronen.

In de tussentijd ben ik thuis bezig met het tweede borduurhuiswerk: tapisserie. Hoewel ik wol zoals gezegd fijn materiaal vind, ermee borduren zal toch niet snel mijn hobby worden... Ik vind het gewoonweg niet móói. Dat stugge stramien, dat oubollig ogende borduurwerk... maarja, het hoort erbij. En het gaat wel vrij snel, gelukkig, simpelweg tellen en doorstoppen. Als de lichtblauwe wol niet op was, was ik misschien vanavond al klaar geweest...

donderdag 18 november 2010

Miempje maakt een vestje voor tante Agnes

DH's tante Agnes vond mijn vestje zo leuk dat ze er ook wel eentje wou. Erg leuk om te horen, natuurlijk! En aangezien het mijne in een weekend klaar was, dacht ik... ach, dat doe ik wel even. Fijne wol van Drops (Garnstudio Drops Eskimo, kleur 10) op superdikke breinaalden van wel 12 mm, patroon Wrenna uit French Girl Knits.

Sneak preview:

zondag 14 november 2010

Miempje maakt chili

Elke dag bloggen gaat me niet lukken, dat blijkt al...

Het weekend is alweer bijna voorbij. Ik heb massa's was gedraaid en gevouwen, DH heeft een nieuwe lamp boven de eettafel gehangen en de verlichting in de serre gefatsoeneerd, het ziet er nu weer mooi uit.
En we zien weer wat we op ons bordje hebben, dat scheelt ook...

Met alle geklus was er niet veel tijd voor koken: 1x chinees gehaald en daar 2x van gegeten; vanavond een snel mexicaans recept uit de nieuwste Allerhande gemaakt. Met wat aanpassingen, dat wel. Uiteraard werd het rundergehakt vervangen door vega gehakt. I.p.v. chilibonen gebruikte ik gewone bruine, aangezien de meiden niet zo van pittig houden. Toen ik de zak wokgroente in handen had vond ik de inhoud wel héél triest uitzien, dus ik heb ff gekeken wat de samenstelling was en deze in het recept vervangen door 2 rode puntpaprika's, een ui, een half potje (biologische) maïs en een paar handjes (biologische) sperziebonen uit de diepvries. Bij het bakken van groente en gehakt er flink wat mexicaanse kruiden doorheen geroerd (gemalen korianderzaad, korianderblad, paprikapoeder en gemalen komijnzaad). De nachos en de kaas zijn al aardig zout dus door de chili heb ik verder geen zout gedaan. Het eindresultaat was zo lekker en snel klaar, die ga ik vaker op het menu zetten!

Tijd voor een foto had ik ook niet dus ik leen die van Appie...

donderdag 11 november 2010

Miemp maakt punten en schulpen

Gisteravond op de Ensaid-les: punten en schulpen.
Als randje, dus.

Dus meten, tekenen, passer erbij, randje op papiermal gemaakt… zover was het nog goed te doen. Vervolgens lapjes knippen van het gistermiddag gekochte effen stofje. Aan één kant vlieseline er tegenaan strijken, de lijn van malletje overnemen op die vlieseline, allé, ook dat is nog geen echte uitdaging. En ach, ook het naaien  van het puntige randje, als je maar rustig houdt: eitje.

Maar toen.
De schulpjes.

Ik heb wel 10 aanlopen nodig gehad om die min of meer rond genaaid te kunnen krijgen! Dan werd de lijn wat hoekig, draadje lostornen, doorzichtig naaimachinevoetje opgediept om de lijn beter te zien, dan bleek de draad niet goed in de geleiders te lopen, nog een hoekje, weer tornen… affijn, uiteindelijk had ik een stiknaad die van a naar b liep. Het spul binnenstebuiten (buitenstebinnen?) gedraaid, gestreken, arrrrgh moeten schulpjes niet ROND zijn, toch nog hoekige lijntjes…

Gelukkig bleek de laatste stap in het proces het omrijgen van het genaaide zoompje te zijn. Daarmee kon ik de boel nog enigszins redden. Dat zal officieel niet echt de bedoeling zijn maar …de randjes zijn klaar, kunnen de map in.

woensdag 10 november 2010

Miempje maakt een pompoenlantaarn

Jongste wil morgen St.Maarten gaan lopen...

zaterdag 6 november 2010

Miempje maakt Quorn’kip’kerrie met broccoli en cashews


Van:

een doosje quornblokjes,
2 eetlepels kerriepoeder,
1 ui,
een teentje knoflook (of twee, of drie; geperst of gesnipperd, net wat je wilt…),
2 eetlepels mangochutney,
1 eetlepel (zonnebloem)olie,
zout en (liefst versgemalen) peper,
een doosje Paturain (of vergelijkbaar roomkaasje)
en wat ongezouten cashewnootjes

heb ik een lekkere hartig-zoetige vega variant op kipkerrie gemaakt, met Paturain als geheim-romig ingrediënt…

Strooi de kerriepoeder op de quornblokjes en zorg dat ze rondom gekruid zijn.
Verhit de olie in een wok of (gietijzeren) pan en (roer)bak de stukjes quorn  rondom lichtbruin.
Voeg dan een gesnipperd uitje en de knoflook toe en (roer)bak nog een minuut of 3.
Roer de chutney, de paturain en naar smaak peper en zout door het mengsel. Laat het gerecht nog eens 3 minuten zachtjes minuten pruttelen tot alles goed doorgewarmd is.
Strooi er wat gehakte cashews overheen voor extra ‘ bite’
Wij aten er basmati rijst en broccoli bij, yummie.

donderdag 4 november 2010

Miempje maakt afwerkingsnaden

Gisteravond was weer Ensaid-lesavond. De naaimachine ging mee, deze keer, en wat katoenen lapjes. Oftewel de eerste "echte" naailes: afwerkingsnaden.

Tot nu toe in mijn leven heb ik het met een klein aantal naden afgekund… Meestal gebruik ik de rechtdoor-stikken-en-daarna-omslaan/zigzaggen variant, bij rafelende stof. Ook naai ik wel eens een festonsteek-naadje, voor een mooi afgewerkt klein randje bij een niet rafelende stof zoals vilt.
Nu mocht ik aan de slag met de engelse naad, de verschoven engelse naad, de platte naad en de dubbele platte naad
Zo is de engelse mooi als je met een doorzichtige stof werkt (want dan kijk je door de stof heen naar een mooi net randje i.p.v. naar een omgezigzagd rommeltje); kun je de verschoven engelse gebruiken wanneer je een gerimpelde strook aan een plat stuk wilt aanzetten en zijn de twee platte naden heel sterk en daarom nuttig voor bijv. jeansbroeken. Gelijk dus al wat geleerd, joepie…

Het was nog niet eenvoudig. En dan helpt het natuurlijk niet dat ik dan vind dat het er gelijk ook helemaal 100% perfect uit moet rollen (wederom, fanatiek, ik….?) Voordeel daarvan is wel dat ik uiteindelijk rustig en netjes heb gewerkt en het eindresultaat best goed is gelukt. Ik had wat geblokte stofjes mee, waarvan werd gezegd dat dat de boel moeilijker zou maken omdat je moet zorgen dat e.e.a. netjes recht op elkaar aansluit. Maar eigenwijs als ik ben vond ik het eigenlijk wel juist makkelijk: met de kartelschaar knip je lekker langs die lijntjes keurig recht, en naadjes vouwen, en stikken, ditto. En strijken, véél strijken…
De platte naad snapte ik a.d.h.v. de tekening niet helemaal. Die heb ik voor thuis bewaard, en met de handleiding van Mme ZsaZsa had ik hem snel door. De eerste werkjes voor in mijn Modinette-ordner zijn klaar!

maandag 1 november 2010

Miempje maakt huiswerk

Bij de eerste module van Ensaid, Modinette, horen een aantal opdrachten die je moet uitvoeren voordat je examen mag doen. Zo moet je de patronen uit het boek op maat kunnen tekenen (op 1/4e schaal), en een aantal van die modellen dien je in vlieseline uit te werken (d.w.z. tekenen, knippen, in elkaar zetten/naaien). De grondpatronen zul je voor het examen uit je hoofd moeten kunnen tekenen.
En natuurlijk horen ook een paar echte kledingstukken genaaid te worden, die voor deze eerste module nog vrij eenvoudig mogen zijn.
Wat óók van je wordt verwacht is dat je je bekwaamt op het vlak van "Garneren en afwerken" zoals dat heet. Een onderdeel daarvan is borduren...
Daar ben ik meteen maar mee begonnen (fanatiek, wie ik???).
Best leuk om te doen eigenlijk. En licht verslavend ook, ga ik met een "vooruit, nog één randje dan" aan een stuk door.